Kako smanjiti rizik od prehlade i gripe

Osim zimskih radosti u kojima uzivaju uglavnom samo djeca (“Skripi, skripi bijela staza…”), zima je doba gripe i prehlade. Najbolja odbrana protiv kaslja, glavobolje i ostalih sitnih pakosti koje nam donosi virus je, kao i uvijek, preventiva.

Posto znamo da je vecina nasih citalaca vec naoruzana jakim imunim sistemom stecenim pravilnim izborom hrane i vitamina, redovnim vjezbanjem i odmorom, pijenjem dovoljnih kolicina vode (Bravo!), sada cemo samo spomenuti nekoliko savjeta koji se lako zanemare bas zbog svoje jednostavnosti.

1. Pranje ruku toplom vodom i sapunom, pogotovo van kuce i na javnim mjestima. Nosenje vlaznih maramica sa alkoholom je dobra opcija za putovanje.

2. Ako ste u mogucnosti, izbjegavajte kontakt sa osobama koje imaju oboljenja respiratornih organa.

Kasljanjem i kihanjem se formiraju sitne kapljice koje zrakom prenose viruse od osobe do osobe.

3. Ne dodirujte oci, nos i usta. Time cete minimizirati prenosenje mikroba sa ruku na lice.

4. Pokrijte nos i usta papirnom maramicom kada kasljete i kisete. Maramicu odmah bacite, a ruke odmah operite.

5. I kao uvijek, uzimajte velike kolicine vitamina C. 5000 do 10000 miligrama za odrasle i 2000 do 4000 miligrama za djecu. Rasporedite ovu kolicinu na nekoliko manjih doza u toku dana. Ako vam se cini da su ovo prevelike doze, procitajte nas prilog oistini i zabludama oko vitamina C. 

Originalni tekst kopiran sa web stranice nasih prijatelja sa Prirodne Medicine:http://www.prirodnamedicina.com
Web stranice Prirodna Medicina, vode i uredjuju doktori alternativne medicine, Mirjana i Vedran Hasanagic. Kliknite na link iznad i procitajte njihove ostale clanke iz oblasti alternativne medicine.

 

prehlada gripa