Kakao eliminisati migrenu na prirodan nacin – sindication

Sta je migrena?

Migrena je jaka i onesposobljavajuca, pulsirajuca glavobolja na jednoj strani glave, sa neizdrzivim pritiskom u glavi, sljeppocnicama, celu… Kod nekoga se javljaju smetnje u vidu, problemi sa koncentracijom i ukupno osjecanje bola i slabosti.

Neurolozi smatraju da su migrene izazvane promjenama u protoku krvi u mozgu i aktivnoscu nervnih celija.

Statistike pokazuju da je 70% migrena nasljedno.

Migrene se cesce javljaju kod zena nego kod muskaraca.

Nedavna studija na Harvardu je istrazivala da li i kakav efekat migrene imaju na srcani udar. Vise od 20.000 muskaraca izmedju 40 i 84 godine starosti su proucavani i zakljucak je bio da osobe sa migrenom imaju 42% vise rizika od srcanog udara. Migrena je mnogo vise nego glavobolja i nosi u sebi mogucnost ozbiljnih komplikacija. Zato se preporucuje da se na vrijeme pocne tretirati.

Milioni ljudi tiho pate od migrena, a jos veci broj zivi sa svakodnevnim glavoboljama. Istrazivanja pokazuju da oko 50% pogodjenih nece napustiti zamracenu sobu i probati da nadje uzrok nepodnosljivih bolova.

Uobicajeno je da se problem ublazava sa par tableta iz apoteke ili od prijateljice kojoj je bas ‘to’ pomoglo.

Medjutim, cak i sa najjacim pilulama u arsenalu, veliki je broj onih koji jednostavno ne mogu da funkcionisu i obavljaju osnovne dnevne obaveze dok imaju migrenu.

Napadi variraju u jacini i manifestuju se na razlicite nacine: od pulsirajuceg i udarajuceg bola, osjetljivosti na svjetlo i zvuk, do mucnine i povracanja.

Iako ne postoji jedno i jedinstveno objasnjenje zasto se migrena javlja, postoji veliki broj trigera koji imaju znacajnu ulogu u aktiviranju napada migrene:

 • fluoroscentna svjetla
 • konstipacija (zatvor stolice)
 • dehidriranost
 • kafa
 • pretjerano pusenje ili alkohol
 • visok krvni pritisak
 • nizak nivo secera u krvi
 • nedostatak vitamina B ili D
 • neravnoteza u mineralima
 • reakcija na dodatke u hrani (boje, seceri, konzervansi, MSG itd.)
 • lijekovi na recept
 • oralna sredstva za kontracepciju
 • alergije i osjetljivost na neke namirnice.

Vrste glavobolja i migrena

Vjerovatno svako ko pati od glavobolje i migrene pati na svoj jedinstven nacin. Medjutim, moze se izdvojiti nekoliko osnovnih tipova.

 • Glavobolja napetosti i tenzije ce se javiti u stresnim situacijama, dok se migrena generalno javlja 3 do 4 puta mjesecno. Napetost moze izazvati migrenu i to se obicno desi 2-3 dana nakon velikih mentalnih uzbudjenja, a ne odmah kao sto je to slucaj sa glavoboljom.

 • Hronicna migrena se desava 15 ili vise puta mjesecno.

 • Klasicna migrena je migrena sa pojavom aure ili svjetlosnog kruga.

 • Obicna migrena se javlja iznenada, bez najave i bez aure.

 • Abdominalna migrena je cesta kod djece i desava se bez glavobolje. Moze se javiti i kod odraslih.

Prirodni tretmani za migrenu

Postoji vise nacina da se glavobolje i migrene ublaze pomocu prirodnih preparata bez rizika od nezeljenih pojava koje nose farmaceutski lijekovi. Osim bilja, etericnih ulja i suplemenata, mogu pomoci akupunktura, akupresura, refleksologija i aromaterapija.

Postoji nekoliko stvari koje mogu olaksati bol kada nastupi napad migrene.

Ulje crnog kima pomaze ako se njime masiraju sljepocnice, unutrasnjost nozdrva i vrh glave. Takodje, uzeti pola kasike ulja crnog kima sa malo nepasterizovanog meda dva puta dnevno.

I pored izbjegavanja trigera, mnogi ce prije ili kasnije ponovo dobiti napad migrene. Postoje svjedocanstva da bi ulje crnog kima moglo biti nacin da se bol trajno, a ne samo privremeno, eliminise. I to uz minimalnu cijenu i jednostavan nacin primjene, bez posjete ljekaru.

Hidroterapija, ili naizmjenicno tusiranje toplom i hladnom vodom, je jednostavna metoda i pomaze kod mnogih problema. Prve dvije minute provedite pod vrelom (koliko mozete izdrzati) vodom. Ovo ce povecati dotok krvi u kozu. Zatim, sljedece dvije minute provedite pod sto hladnijom vodom – ovo ce poslati krv dublje tijelo. Dvadesetak minuta ovakvog naizmjenicnog tusiranja ce pojacati cirkulaciju krvi, noseci korisne elemente u organe i odnoseci otpadne materije i toksine.

Drugi nacin je da uronite noge u ledenu vodu, a nazad na vrat stavite vrucu oblogu.

Primjena akupresure na odredjenim dijelovima tijela, kao sto je masiranje mekanog tkiva izmedju palca i kaziprsta,se pokazala vrlo korisna kod uklanjanja glavobolje i tegoba uzrokovanim migrenom.

Drugi nacin je da stavite palac na unutrasnju stranu obraza i pritiskate prema jagodicnoj kosti. Pocnite na onoj strani gdje osjecate bol od migrene, a onda ponovite na drugoj strani. Zatim smjestite oba palca na gornje nepce blizu zuba i pritiskajte prema obrazima. Mozda cete morati ponoviti nekoliko puta. Opustite se i duboko disite. Polako udahnite i potpuno izdahnite.

Veoma je vazno da obratite paznju na ishranu i, vjerovatno, uradite neke izmjene.

Zapamtite da nema zamjene za vodu. Kada ste zedni, treba vam voda, a ne kafa, soda ili sok. Jedite vise povrca i svjeze iscijedjenih sokova od povrca i voca. To ce pomoci da se dovede u ravnotezu pH vrijednost u tijelu.

Konsultujte se sa ljekarom za odgovarajuce suplemente.

Aromaterapija. Najcesce se koriste ulja lavande i nane, ali su i etericna ulja ruzmarina, eukaliptusa, sandalovine i bosiljka takodje od velike pomoci.

Tekst napisala Mirjana Hasanagic Md.AM.
Mirjana i Vedran Hasanagic su doktori alternativne medicine, originalni tekst je kopiran sa nihove web stranice e:http://www.prirodnamedicina.com
Kliknite na link iznad i procitajte njihove ostale clanke iz oblasti alternativne medicine.

migrena-300x300